5G giver lynhurtigt internet hos 3.
5G er den femte generation af mobilnetværket og er en videreudvikling af teknologien til trådløse forbindelser. Det er den teknologi, som gør det muligt at gå på nettet på telefonen og bruge mobilt bredbånd uden kabler.
5G byder på lynhurtige hastigheder og minimal forsinkelse, så du kan sende og modtage data over mobilnetværket med ekstremt høj hastighed. Det skaber et væld af nye muligheder inden for en lang række områder.
Der er mange fordele ved 5G.
5G leverer smæk på hastigheden med download-hastigheder på op mod de magiske 1.000 Mbit/s. Til sammenligning leverer 4G ca. 17-71 Mbit/s. Bliv klogere på internet-hastigheder.
Slut med forsinkelserne og lange svartider, når du surfer, streamer eller spiller online fra din mobil eller via mobilt internet.
5G-netværket giver langt større kapacitet end i dag. Forestil dig en flersporet tysk autobahn uden hastighedsgrænse på en søndag.
Du kan få 5G i stort set hele landet. 5G bliver gradvist forbedret og udrullet i hele Danmark. Så hvis du ikke allerede har 5G i dit område, så kommer det inden længe!
Samtidig med udrulningen af 5G foretager vi en omfattende opgradering og modernisering af vores 4G-netværk, som vil fordoble kapaciteten på 4G.
Dyk ned i vores 5G- og 4G-dækning i vores dækningskort.
Er du i tvivl, om du skal vælge fibernet eller 5G-internet som internetløsning hjemme hos dig? Så bliv klogere på forskellene med Fibernet vs. 5G-internet - 5 hurtige der hjælper dig til valg af internet.
Bor du på Langeland eller har sommerhus på øen, så se mere her.
5G vil kun blive bedre og bedre.
Lige nu har 5G en forventet downloadhastighed ved udendørs brug på op til 954 Mbit/s, og uploadhastighed på op til 94 Mbit/s. Teknologien vil stadig udvikle sig henover de næste år og betyde mere og mere i din hverdag.
Er du nysgerrig på, hvad teknologien vil byde på af muligheder i fremtiden, kan du bl.a. læse vores artikel om Live Virtual Reality, som er en succes i Kina, om sydkoreanerne, der underholder sig i stor stil med Augmented Reality, eller om hvordan operationer på hospitalerne kan foregå på en helt ny måde.
Med 5G kan vi sikre kapaciteten i netværket, så du stadig får en god forbindelse, selvom danskernes samlede dataforbrug stiger. Vi kan også forbedre dækningen indendørs på steder, hvor mobilsignalerne har svært ved at trænge ind i dag. Med hastigheder, som er op til næsten fem gange hurtigere end hastighederne på 4G, går det langt hurtigere med 5G, når du up- eller downloader film, tunge filer og apps.
Vores 5G-netværk benytter i meget høj grad også de særlige, ultrahurtige 5G-frekvenser på det såkaldte c-bånd (3,5 GHz-frekvenser, og dermed kan du få glæde af endnu højere hastigheder, lavere responstid og større kapacitet.
Det betyder, at du via en 5G-router kan få en rigtig hurtig internetforbindelse. Den kan faktisk levere hastigheder i samme niveau som fiber-forbindelser og dermed dække enhver type internetbehov. Samtidig bliver den langt nemmere at få installeret end fiber. Du skal ikke have gravet kabler ned eller have besøg af en montør. Den bliver leveret trådløst gennem luften lige ind i din stue. Det vil gøre en verden til forskel for dig, der gamer online eller glæder sig til at streame film i 8K. Prøv vores 3Internet og mærk selv forskellen.
Med tiden vil forskellige virksomheder og industrier for alvor opdage, hvordan de kan udnytte mulighederne ved 5G’s øjeblikkelige, trådløse højhastighedsforbindelser til at skabe helt nye services og digitale løsninger. Dermed vil 5G for alvor få indflydelse på din hverdag.
Forestil dig, at du om få år vil kunne få leveret varer med en drone, blive opereret af en robot, der er fjernstyret af en læge, blive underholdt på et helt nyt plan, når du går på museum via Augmented Reality og opleve en landskamp fra første række, mens du sidder hjemme i sofaen via Live Virtual Reality.
Lad os præsentere 5 markante forskelle på 4G og 5G. 5G-netværket er 5. generation af mobilnetværk og storebror til 4G. 5G giver hurtigere mobildata og højere overførselshastigheder end 4G. 5G er fremtidens internet.
1. Hastigheden er en stor forskel. 5G har en download-hastighed på op mod 1.000 Mbit/s under optimale forhold. Det er lynhurtigt, særligt med tanke på at 4G leverer download-hastigheder op til 71 Mbit/s. 5G kan altså levere mere end 14 gange hurtigere hastigheder.
2. Data er konstant på usynlig rejse mellem enhed og internettet. Denne rejse kaldes latens. Jo kortere tid din data bruger på rejsen, jo mere flydende er brugen af din mobil. 5G's latenstid er omkring 50 gange hurtigere end 4G. 5G’s lave latenstid er lavere end noget, der nogensinde har været muligt før.
3. Med 5G kan betydeligt flere enheder være online samtidig. 5G’s store kapacitet betyder, at netværket er mere pålideligt. 5G dækker op til en million enheder pr. kvadratkilometer, mens 4G understøtter 100.000 enheder pr. kvadratkilometer. Dataforbruget stiger i hele Danmark, så det er vigtigt for brugeroplevelsen på sigt.
4. 5G bruger mindre energi på dataoverførsel end 4G. Det skyldes 5G’s hurtige hastighed og nye antenner, der forbedrer kvaliteten af dataoverførsel. 5G bruger også ”sleep mode”, hvor din mobil kun er aktiv, når der er behov for at overføre data. Begge dele betyder, at din mobil bruger mindre energi og kan holde strøm længere.
5. 5G-netværket er stadig under udvikling og dækker ikke alle områder endnu, modsat er 4G mere udbredt og dækker de fleste områder. Men udviklingen går stærkt! I løbet af 2023 vil vi hos 3 have færdiggjort udrulningen af vores 5G, og vi spår, at 5G er mainstream i 2025.
3’s kunder har mest plads på det hurtige 5G-frekvensbånd i Danmark . I 2021 holdt Energistyrelsen auktion over de frekvensbånd, der skal bruges til at bygge 5G. Her bød 3 og de andre teleoperatører på retten til at benytte pladsen på båndene frem mod 2042. 3 købte licenser til spektrum på 2100 MHz-, 3,5 GHz- og 26 GHz-båndene, som alle er egnede til 5G.
Det er især 3,5 GHz-båndet, som er vigtigt, når det handler om 5G. Der er nemlig udråbt til det første ’rigtige’ 5G-frekvensbånd, og det vil kunne give ekstremt høj kapacitet og hastighed. Og lige præcis på det bånd fik 3 sikret sig allermest spektrum målt pr. kunde sammenlignet med de andre selskaber.
Hvis du sammenligner frekvensbåndet med en motorvej og kunderne med biler, betyder det, at 3 har flere vejbaner og samtidig færre biler på vejene. Dermed vil du som kunde hos 3 have langt mere plads at boltre dig på, så du kan for alvor trykke speederen i bund.
Nej, der er ikke grund til at være bekymret for 5G.
Det er en topprioritet for os at sørge for, at vores netværk er sikkert at bruge. Vi har derfor tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der er sundhedsrisiko forbundet med 5G.
Der er klar lovgivning på området, som betyder, at signaler fra 5G skal holde sig under de samme fælleseuropæiske grænseværdier som alt andet udstyr til telekommunikation. Vi bestiller jævnligt uvildige kontrolmålinger af effekten af vores udstyr.
Hvornår kan jeg få 5G?
Du kan få 5G i stort set hele landet. Tjek din adresse her, og se om der er 5G på netop din adresse. Vi forbedrer og udbygger fortsat vores 5G-netværk.
Samtidig med udrulningen af 5G foretager vi en omfattende opgradering og modernisering af vores 4G-netværk, som vil fordoble kapaciteten på 4G, ligesom vi har bygget ca. 1.000 nye mastepositioner over hele landet.
Er 5G farligt?
Nej, 5G er ikke farligt.
Vi har tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Det kan du læse mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Der er internationalt fastlagt meget klare grænseværdier for, hvor meget en mobilantenne må udstråle. Disse grænseværdier er defineret i overensstemmelse med videnskabelig forskning og anbefalinger fra EU og verdenssundhedsorganisationen WHO, og de gælder, uanset hvilken teknologi der er tale om. Når teleselskaber som 3 udbygger mobilnettene, følger vi nøje de retningslinjer, anbefalinger og grænseværdier, som er fastsat af myndighederne. Det gør vi naturligvis også, når vi udbygger vores 5G-net.
Energistyrelsen fører tilsyn med, at teleselskaberne efterlever de fastsatte krav og grænseværdier. I den forbindelse er der udført helt konkrete målinger af effekttætheden i nærheden af mobilmaster og mobilantenner. Målingerne viser, at udstrålingen fra mobilantenner i praksis ligger langt under grænseværdierne, hvor mennesker færdes og opholder sig. Vi bestiller desuden jævnligt uvildige kontrolmålinger af effekten af vores udstyr.
Er 5G-netværket bedre 4G?
Ja, 5G er meget bedre end 4G. Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vej, er 2G en ensrettet gade, mens 3G er en landevej, hvor der begynder at komme fart over feltet. Både 4G og 5G kan ses som flersporede motorveje, hvor 5G har langt flere spor end 4G og giver dermed mulighed for endnu højere hastigheder. De mange ekstra spor hæver ’hastighedsgrænsen’, og det betyder helt konkret, at der kan sendes mere data på kortere tid.
Hvor hurtige er hastighederne med 5G?
Hastighed i mobilnettet måles i Mbit/s (megabit pr. sekund). Det er et udtryk for, hvor meget data der kan sendes og modtages pr. sekund.
Normalhastigheden for 3G ligger mellem 6-20 Mbit/s, mens normalhastigheden for 4G ligger mellem 17-71 Mbit/s. Med 5G kan vi levere 25-954 Mbit/s og endda over 1000 Mbit/s under optimale forhold. Hvis man omregner Mbit/s til Mb/s (megabyte pr. sekund), betyder det, at man med 5G vil være i stand til at downloade hele 125-250 mb i sekundet – eller en hel Blu-rayfilm på bare 20-40 sekunder.
Er 5G et alternativ til fiber og faste forbindelser?
Ja, vi mener, at 5G kan erstatte traditionelt kablet bredbånd, såsom ADSL, fiber og lignende.
Det vil gøre det billigere for den almindelige forbruger og for samfundet. For eksempel vil det være billigere at dække et areal svarende til en mindre landsby med en enkelt 5G-sendemast, end at grave fiberkabler ned til hver enkelt husholdning.
Vil jeg opleve mere båndbredde og kapacitet med 5G?
Båndbredde er synonym med kapacitet og dækker over den mængde af data, der kan sendes på samme tid. Med 2G og 3G er det for eksempel ikke muligt at sende meget data på samme tid, da det skaber flaskehals.
Forestil dig en tragt, hvor man hælder meget væske i, men kun få dryp kommer ud i den anden ende. Med 4G og 5G er tragten udvidet, så meget mere af det, man propper i den, kommer ud igen. I takt med at dataforbruget, stiger og flere mennesker surfer, streamer og gamer samtidig, bliver 5G nødvendigt for at give alle en god oplevelse.
Er svartiden kortere med 5G?
Responstid (også kaldet svartid eller ping) er den tid, det tager, fra du beder om ”noget” digitalt, til du får det. For eksempel den tid, det tager for dig at synes godt om et billede, til Instagram registrerer det på skærmen. Hvis du gamer online, er responstid især vigtigt, da tiden fra ’klik til handling’ skal være så kort som overhovedet muligt. Hvor lang eller kort responstid, der er i et onlinespil, er forskellen mellem at vinde eller tabe.
Med 5G er responstiderne så korte, at det i løbet af få år vil være muligt at spille alle typer spil i områder, hvor der er god mobildækning.
Er 5G-netværket en ny teknologi?
Teknologierne i mobilnetværket har mange forskellige navne, fx GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE og nu 5G. Alle teknologierne står på skuldrene af deres forgængere og har hver især budt på højere hastigheder, kortere responstider og bedre båndbredde.
De forskellige teknologier kan inddeles i ’generationer’. Fx kom GSM til at hedde 2G eller ’andengenerationsteknologi’, mens UMTS, WCDMA og HSPA klassificeres som ’tredjegenerationsteknologier’ og LTE som ’fjerdegenerationsteknologi’.